12 trends in de fotografiekunst van 2019

12 trends in de fotografiekunst van 2019

maart 5, 2019 Uit Door wetering

Ben jij een liefhebber van fotografie? Zo ja, lees dan vooral verder voor de trends van 2019 in de kunstwereld van de fotografie. Zo nee, weet je het zeker? Ik raad je zeker aan om eens langs het Fotografie Museum Amsterdam te gaan (FOAM). In dit fantastische museum zal je merken hoe gaaf fotografie als kunstvorm kan zijn.

Zoals in elk subonderdeel van de kunstsector, verandert ook de fotografie-wereld. In 2019 zal er vooral sprake zijn van veel innovatie in de foto-industrie. Daarom geef ik je graag de 12 trends in de fotografie die in 2019 de boventoon zullen voeren.

Trends 2019 in fotografie

Wanneer je fotokunst wilt gaan kopen, kun je zeker rekening houden met de volgende geweldige trends in de fotografie.

 1. Ontrafel hetgeen wat verborgen is in reisfotografie

Kunstenaars presenteren hun reisfoto’s als een manier om reislust op te wekken bij de kijkers. Het resultaat is verleidende foto’s die je doen hunkeren naar het reizen. Je wilt meteen je tas pakken en op pad gaan. Gaan waar de weg je brengt en nieuwe culturen zien, proeven en beleven.

Fotografie is voor velen een belangrijk onderdeel van het reizen. De camera wordt in de hand gehouden om tijdloze foto’s te maken van de plekken die worden bezocht. De wereldbevolking neemt echter toe en de wereld wordt steeds kleiner door globalisering. Daardoor reizen mensen meer en meer naar de verborgen uithoeken van de wereld. Dit is waarom reisfotografie een steeds belangrijker thema is geworden.

 1. Kies hetgeen wat je ogen streelt

Het scherpstellen van de foto en het nauwkeurig kiezen van de scene is een steeds belangrijkere factor in debeste fotografie musea ter wereld fotografie. De kwaliteit van de foto’s wordt bepaald door de objecten en de personen die op de foto staan, maar ook door hetgeen wat is weggelaten. Er wordt in fotografie ingezoomd op bepaalde objecten, terwijl andere objecten kunnen worden vervaagd. Dit is een belangrijke factor in de kwaliteit van het beeld dat wordt gecreëerd. In 2019 zal dit belang van de esthetiek en het framen een zeer belangrijke trend zijn in de fotografie.

 1. Het belang van kwaliteit

Het aantal mensen dat in aanraking komt met fotografie is gedurende het afgelopen decennium aanzienlijk toegenomen. Meer mensen worden opgeleid tot fotograaf en visueel onderwezen over wat belangrijk is in de fotografie. Deze mensen kopen in toenemende mate geavanceerde apparatuur die worden geïntroduceerd in de fotografie.

De fotografie apparatuur wordt niet meer alleen gekocht door de professionele fotograaf, maar steeds meer door een groeiende groep hobby-fotografen en vakantie-fotografen. Dit is ontzettend goed voor de industrie, want door de groeiende inkomsten wordt er meer geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovatie. Daardoor is de trend dat de kwaliteit van foto’s en het bewerken van foto’s steeds verder toeneemt en gewaardeerd zal worden. En natuurlijk bijbehorende meubels zijn ook niet onbelangrijk. Op zoek naar een fotolijst? In dit overzicht vind je er honderden.

 1. Het visuele en de belichting zal steeds belangrijker worden

Belichting is een belangrijke factor in de fotografie. Bepaalde dingen op een foto moeten juist worden belicht, terwijl trends in fotografieandere dingen juist in de schaduw moeten komen te staan om de juiste details vast te kunnen leggen. Visuele esthetiek kan beter worden belicht met de juiste belichting. Budget is echter een belangrijke factor in de fotografie. Belichting zal toch een groeiend belang worden in het maken van de beste foto’s.

 1. Fotografie breidt zich uit op social media

De rol van foto’s op social media is ongelooflijk groot. Dit heeft de wereld van de fotografie een enorme boost gegeven. Met name op Facebook en Instagram is de kwaliteit van de foto, maar ook de kwaliteit van het gefotografeerde (poseren) zeer belangrijk. Mensen posten hun werk op hun social media-account en worden erom erkend. Social media wint hierdoor aan terrein in de media. Fotografie ligt aan de basis van de groei van social media in de komende jaren.

 1. Door nieuwe technologieën nemen het experimenteren en de creativiteit toe.

Door de toegenomen populariteit van fotografie, onder ander op social media als Instagram, worden er meer geavanceerde en creatieve manieren gebruikt om de beste foto’s te kunnen maken. De gebruikte apparatuur varieert sterk in prijs, gebruik, belichting, functies, enzovoort. De brede beschikbaarheid van deze nieuwe technologieën maakt het mogelijk dat er nog meer geëxperimenteerd kan worden in de fotografie. Dit resulteert in betere weergaven, foto’s van hogere kwaliteit en nieuwe vaardigheden. De nieuwe technologieën geven een boost aan de creativiteit van mensen.

 1. Techniek zal bepalend worden

Wanneer iedereen een fotograaf kan worden, zal er meer onderscheid worden gemaakt in techniek en de gedachte achter een foto of beeld. Visuele esthetiek en kwaliteit van een foto zal het onderscheid maken tussen een professionele fotograaf en een amateurfotograaf. Techniek komt echter ook van binnenuit. Dan heet het talent. Hierdoor zal tijdloosheid en het toepassen van nieuwe, innovatieve technieken steeds belangrijker worden in de fotografie.

 1. De jonge generatie laat zijn voetafdruk achter

Naarmate fotografie aan belang toeneemt, komt er steeds meer ruimte voor nieuw, jong talent. Doordat fotografiefotografie als kunst populairder wordt, wordt het ook toegankelijker. Onder andere de ontwikkeling van de digitale fotografie en de fantastische kwaliteit van de camera op de smartphone, maakt het voor iedereen mogelijk om te experimenteren met fotografie. Jongeren worden geboren omringt door beeldschermen en de digitale media. Ze hebben al snel een gevoel voor fotografie en een nieuwe, frisse blik. Dit geeft een ander perspectief op fotografie. Zij zijn de toekomst van fotografie.

 1. Creatieve manieren om verhalen te vertellen

Visual storytelling, fotoboeken en fotoverhalen zijn nieuwe manieren om een bepaald verhaal over te brengen. Dit is anders dan fotojournalistiek, waarbij hetzelfde verhaal op dezelfde manier wordt herhaald. Hierdoor ontstaat er een nieuwe, creatieve manier om verhalen te vertellen door middel van foto’s. Dit is een opkomende trend in 2019.

 1. Fotografie als kunstvorm

Fotografie als een kunstvorm om iets in beeld te brengen. Het is de nieuwste trend in de fotografie. De waarde, betekenis en de emotie van/in een foto zijn erg belangrijk. Mensen zoeken naar manieren om zich ermee te identificeren.

 1. Het belang van video neemt toe

Foto en video hebben veel overeenkomsten. Video groeit enorm aan belang in de wereld van de media. Denk bijvoorbeeld aan Youtube en populaire kanalen.