5 Tips voor het kiezen van kunstwerken voor elke ruimte in je huis

5 Tips voor het kiezen van kunstwerken voor elke ruimte in je huis

november 3, 2018 Uit Door wetering

Een van de meest gevraagde vragen aan interieurontwerper is “Hoe kies ik het juiste kunstwerk?” Er zijn zeker enkele algemene, ongeschreven regels voor het kiezen van het juiste kunstwerk voor een specifieke ruimte. Kunstwerken reflecteren de persoonlijkheid van de eigenaar, maar laten ook de persoonlijkheid zien van de specifieke ruimte waarin het hangt of staat.

Kunst is belangrijk wanneer je je huis een karakter wilt geven. Het mooie aan kunst is dat het een investering is die je heel je leven met je mee kan dragen. In de loop van de tijd kan kunst zelfs in waarde toenemen. Je hoeft geen kunstlening af te sluiten voor het kopen van kunst voor je woning. Je kan zoveel uitgeven aan kunst als je zelf wilt.

Maar waar moet je aan denken en hoe selecteer je kunst voor elke specifieke ruimte?

Kunst voor de keuken

De keuken is een van de meest vergeten ruimte in het huis wat betreft kunst. Raar eigenlijk. De keuken bevindt zich Kunst thuis keukenvaak in het hart van het huis, zowel architectonisch als sociaal. Veel gezinnen ontmoeten elkaar in de keuken. Het is daarom een van de meest gebruikte ruimtes in het huis. Ik heb daarom geen enkele twijfel over het feit dat er ook in de keuken kunst zou moeten worden opgenomen. Kunst in de keuken kan deze ruimte verheffen van een Ikea-foto tot een ruimte met gevoel en karakter, waar je je fijn mag voelen.

Werkbladen en de ruimte boven de keukenkastjes lenen zich perfect om kunst te plaatsen. Houd de kunst klein en gedetailleerd, zodat de kleine ruimtes kunnen worden opgevuld. Zet er dus geen overweldigende kunststukken neer. Het is een idee om kunst met een lach of een sociale boodschap te gebruiken, zodat het ons laat glimlachen in de ochtend en avond.

Kunst voor de slaapkamer

schilderijen slaapkamerDe slaapkamer is een toevluchtsoord waar je je rust mag vinden. Het is dus bij uitstek een plek voor ontspanning. De kunstwerken die je in je slaapkamer gebruikt, dienen dit doel te weerspiegelen. De beste muren om kunst aan op te hangen, zijn de delen van muren die zich recht boven het bed of tegenover het bed bevinden. Grote stukken zijn het beste. Deze kun je het beste op ooghoogte ophangen. Zoek naar abstracte werken met rustgevende kleuren of tinten.

Als je van fotografie houdt, kunnen werken van landschappen en rustgevende foto’s erg goed tot hun recht komen in de slaapkamer. Zorg ervoor de de frames minimalistisch en eenvoudig zijn. Gebruik bijvoorbeeld een galerielijst of simpelweg canvas. We willen ons in de slaapkamer kunnen focussen op het kunstwerk en niet zozeer op de omlijsting.

Kunst voor het kantoor

Of je nu thuis werkt of op een kantoor, kunst is een geweldige manier om de ruimte waarin je werkt te personaliseren en een inspirerende ruimte te creëren. Een geweldige manier om dit te doen is om een zogenaamde roterende galerij te maken.

Hiervoor heb je een lange plank nodig die je aan de muur hangt. Bij voorkeur installeer je deze plank boven of naast je werkbureau. Het mooie is dat je alleen deze plank hoeft op te hangen.

Vervolgens kun je aan leuke gedeelte beginnen. De plank is een soort mood board waarop je kunstwerken kunt plaatsen om jezelf te inspireren en te stimuleren. Wat maakt je blij? Wat motiveert je? Welke emoties wil je nog meer oproepen in je werkruimte?

Kies positieve kunstwerken van kunstenaren die je inspireren. Kies ook kunstwerken van verschillende formaten, om een afwisselend geheel te krijgen. Groot en klein. Dan zijn de combinatiemogelijkheden eindeloos. Je kunt ook kiezen voor een minimalistisch uiterlijk door dezelfde frames te kiezen. Je kunt de kunstwerken op de plank zetten en zo nu en dan de opstelling en de kunstwerken wisselen. Je hoeft dan niet steeds weer in de muur te boren, maar hebt wel continu een inspirerende werkruimte waar je energie uit kunt halen.

Kunst voor de badkamer

Ook de badkamer wordt vaak vergeten wanneer we kunstwerken in ons huis brengen. Ook dit is raar, want de schilderijen badkamerbadkamer is vaak de plek waar we even tijd voor onszelf hebben. Op de wc, in de douche of wanneer we onze tanden poetsen kunnen we even wegdromen. Kunst in de badkamer kan daarom een ontzettend positief effect hebben.

Kies kunst die past bij de sfeer in je badkamer. Kies bijvoorbeeld voor vrouwelijke of mannelijke kunststukken, of juist voor rustgevende kunstwerken. Kunst in de badkamer doet het erg goed wanneer het in een paar worden opgesteld; dus twee kunstwerken die bij elkaar passen. Een set van twee die je naast elkaar of boven elkaar kunst plaatsen. De plekken waar je kunst kunt ophangen of neer kunt zetten, zijn over het algemeen boven de wc, boven het bad (wanneer je het geluk hebt een bad te hebben) of boven de haakjes voor de handdoeken.

Kunst voor de woonkamer

In de woonkamer hangt vaak de meeste kunst. Daarom heb ik deze categorie voor het laatste bewaard. Dit is de leukste ruimte in het huis om te versieren met kunst. Je kan kiezen voor provocerende, inspirerende, abstracte, moderne of welke kunstvorm je zelf mooie vindt.

Veel personen voelen een bepaalde mate van druk om de juiste kunststukken te kiezen voor de woonkamer, omdat hier de meeste gasten zullen komen. De geselecteerde kunstwerken in de woonkamer vormen een belangrijke bron van de mening van anderen over jou, maar ook een bron voor de gesprekken die zullen worden gevoerd in de woonkamer.

Je kunt kiezen voor een groot werk of voor verschillende werken die je bij elkaar hangt. Soms moet je buiten de kaders denken. Kunst hoeft geen schilderij te zijn, maar kan allerlei vormen aannemen. Fotografie, design, beelden, retro, vintage, enzovoort. Het is belangrijk dat de kunst jouw persoonlijkheid weerspiegelt.

Daarom raad ik je vooral aan om veel plezier te hebben in het zoeken naar de juiste kunstwerken voor in je huis. Geniet van het proces. Ga eropuit. Bezoek galerieën, markten, winkels, enzovoort. Kies voor unieke werken die bij jou en je gezin passen. Kies de dingen die je mooi vindt, want je zal er zelf veel naar moeten kijken.