7 beste musea voor moderne kunst ter wereld

7 beste musea voor moderne kunst ter wereld

november 30, 2018 Uit Door wetering

Ben jij een kunstliefhebber? Dan is het bezoeken van musea waarschijnlijk een vrijetijdsactiviteit die je graag onderneemt. Ik heb in de volgende lijst voor je opgesteld met de volgende bestemmingen voor vakanties en weekendjes weg. Wat is er leuker dan tijdens je vakantie een museum ontdekken met fantastische moderne kunst? Een mooi museum is een bestemming op zich.

Want laten we eerlijk zijn: dezelfde saaie portretten en vervagende kunstwerken van honderden jaren uit heb je inmiddels wel gezien. Moderne kunst is veel spannender, met name in de beste musea ter wereld van moderne kunst. Ben je benieuwd naar iets opwindends? Voeg dan een van de volgende steden toe aan je volgende reis voor een ervaring in de moderne kunst van wereldklasse.

  1. Museum of Modern Art – New York, Verenigde Staten

Dit museum wordt liefdevol ‘MoMA’ genoemd. Het Museum of Modern Art in New York wordt een van de meestmoderne kunst new york invloedrijke musea voor moderne kunst ter wereld genoemd, met elk jaar meer dan 2,5 miljoen bezoekers. De collectie bevat allerlei lagen van de moderne kunst, van beeldhouwkunst tot illustraties en architectuur. Het museum heeft meer dan 150.000 objecten, exclusief duizenden films en miljoenen film stills.

In 2004 is het museum gemoderniseerd, waarbij prachtige elementen van glas en graniet zijn toegevoegd. De entreekaartjes zijn doorgaans US$25, maar er zijn kortingsmogelijkheden.

  1. Tate Modern – Londen, Verenigd Koninkrijk

Bij het opstellen van de lijst met de beste moderne kunst ter wereld mag

het meest populair en prestigieus museum van moderne kunst in Europa niet ontbreken: het Tate Modern. Dit is een gigantisch museum aan de oever van de rivier Theems. Het is een enorme toeristische trekpleister in Londen. Geen wonder. Niet alleen omdat het museum een gratis entree heeft, maar ook omdat de tentoonstellingen een aantal verschillende stijlen en mediavormen laten zien.

Wanneer je een bezoek brengt aan dit museum, moet je zeker ook de architectuur van het gebouw bewonderen. De zalen hebben prachtige hoge plafonds met veel ruimte voor de kunst. Dit maakt het een ruim museum, wat zeer prettig is als bezoeker.

  1. S.M.A.K. Stedelijk Museum voor Actuele Kunst – Gent, België

Gent is van zichzelf een prachtige stad en een fantastisch leuk weekendje weg. En het is niet eens zo ver van museum moderne kunst gentNederland. Een klein autoritje en je zit zo in Gent. Naast de historische kwaliteiten heeft Gent ook een museum met meesterwerken uit de moderne kunst, het S.M.A.K. Dit museum is gelegen in een boomrijk groen park aan de rand van de stad in een gebouw dat vroeger een casino was.

Dit museum provoceert en imponeert, precies zoals moderne kunst zo goed kan doen. Het heeft wisselende exposities, dat zowel Belgische als internationale kunstenaars omvat. De curatoren van het museum staan bekend om een duidelijke voorkeur voor veel kleur. Ben je klaar om onder de indruk te raken? Bezoek dan dit prachtige museum zo vlakbij Nederland.

Voor de entreeprijs hoef je het niet te laten: slechts €12 voor een regulier entreekaartje.

  1. Stedelijke Museum – Amsterdam, Nederland

Het Stedelijk Museum in onze hoofdstad gaat al heel wat decennia mee. Het Stedelijk heeft altijd bekend gestaan als een museum dat graag de grenzen van de kunst opzoekt. Provocerend, vernieuwend, innovatief. Sinds enkele jaren is het museum op het Museumplein in Amsterdam forst uitgebreid met een badkuip-achtige uitbreiding op het bekende Museumplein. Je kunt het niet missen.

De uitbreiding heeft het museum de ruimte gegeven voor een wisselende expositieruimte, maar ook voor een museumwinkel en auditorium.

Verwacht geconfronteerd te worden met controversiële standpunten en kunst. Je kunt verwachten dat je je ongemakkelijk zult gaan voelen. Dit museum neemt je mee in de ontwikkeling van de moderne kunst, met werken van Van Gogh, Picasso, tot de meer recentere kunstenaars. Er zijn schilderijen, design meubels, ontwerpers, videopresentaties en enorme stellages.

Het museum is gelegen naast het Van Gogh Museum en tegenover het Rijksmuseum. De reguliere entreeprijs is €17,50.

  1. Hamburger Kunsthalle – Hamburg, Duitsland

De Kunsthalle is een museum dat zich uitstrekt over verschillende blokken in de stad. Het zijn eigenlijk meerdere musea in één. Het museum voor moderne kunst is daarmee gescheiden van andere gebouwen, maar verbonden door middel van een ondergrondse doorgang.

Wees nooit bang voor controversiële of provocerende kunst. De moderne kunst-installaties in de Hamburger Kunsthalle verleggen de grenzen tot het uiterste. Bezoekers beschrijven het vaak als ‘raar’, ‘griezelig’ of zelfs als ‘ronduit vreemd’. De ruimte kent veel hoekjes. De bezoekers wordt aangeraden om hun tijd te nemen om alles van het museum te ontdekken en te kunnen ervaren. De reguliere entreeprijs is €14. Hamburg is eigenlijk niet zo ver van de Nederlandse grens verwijderd.

  1. Centre Georges Pompidou – Parijs, Frankrijk

Dit museum is gehuisvest in een gebouw met een zeer opmerkelijke architectuur. Het gebouw is door de museum moderne kunst parijsarchitectuur zelfs iconisch geworden voor Parijs. Je kent het vast wel: het gebouw met de trappen en buizen (niet de Eiffeltoren). De collectie van moderne kunst van het Centre Pompidou is echter net zo spraakmakend. Het bevat niet alleen kunstwerken, maar ook meubels, fotografie en decoratieve kunst.

Het museum biedt voor ieder wat wils, met een ontzettend grote collectie moderne kunst. Je moet daarom zeker een bezoek brengen aan dit opmerkelijke museum in het opmerkelijke gebouw in Parijs. Het uitzicht van de bovenste verdieping schijnt overigens een van de beste in Parijs te zijn. De reguliere entree kost €14.

  1. Museum of Contemporary Art – Sydney, Australië

En het laatste museum van moderne kunst dat u zeker dient te bezoeken in uw leven, is tevens het verst gelegen vanuit Nederland. Het Museum van Contemporary Art in Sydney is een relatief jong museum, geopend in 1991. Het museum is gehuisvest in een fantastisch art-deco gebouw uit de jaren ’30 van de twintigste eeuw. Het is gelegen in het hart van de commerciële wijk van Sydney. De tentoonstellingen hebben kunst van veelal Australische en Aboriginal kunstenaars, maar ook werken uit alle delen van de wereld worden tentoongesteld.

De gratis rondleidingen zijn een geweldige manier om kennis te maken met de enorme collectie die op dat moment wordt tentoongesteld.