Kunst als investering

Kunst als investering

Vier eenvoudige tips om kunst te kopen als investering

Het is de droom van velen. Je koopt kunst voor een lage prijs en verkoopt het enige tijd later voor een hoge prijs, om de simpele reden dat de kunstenaar in de tussentijd enorm populair is geworden. Het is een manier om veel geld te kunnen verdienen, maar het is ook een manier om fantastische kunst in je bezit te hebben waarmee je je huis of kantoor een fantastische uitstraling kunt geven.

Wil jij starten met een kunstverzameling? De kosten hiervan kunnen intimideren zijn. Voor velen is het kopen van kunst een onzekerder proces, nog meer onzeker dan het kopen van onroerend goed. Kunst kopen zou juist toegankelijk en plezierig moeten zijn. Daarom geeft de Wetering Galerie je graag tips hoe jij een nieuwe kunstverzamelaar kunt worden.

Ben je specifiek geïnteresseerd in het kopen van street art als investering? Lees dan deze blog over street art als investering.

Je eigen kunst verzamelen

Neem de volgende tips ter harte bij het maken van je eerste kunstaankopen, en je zal binnen enkele jaren een kunstverzamelaar worden genoemd.

  1. Kies het juiste stuk

Het is ontzettend belangrijk om niet te haasten als het gaat om het kopen van kunst als investering, want dan neem je overhaaste beslissingen. Het is juist belangrijk om de kijken, te observeren, je tijd te nemen en advies in te winnen van andere personen en experts. Volg geen trends, want het heeft geen zin om andere verzamelaars te imiteren. Je moet juist de trend bepalen.

Kunst kan niet worden gevat door één trend. Kunst is juist een ervaring, die door verschillende personen op een investering in kunstverschillende wijze wordt beleefd. Het is daarom belangrijker om kunst te kopen die je zelf mooi vindt, of waardoor je zelf wordt ontroerd of gevat. Houd de kunstverzameling dicht bij jezelf in plaats van je te laten leiden door de potentiële financiële waarde of de reputatie van de kunstenaar.

Kunst is dus persoonlijk. Je moet je eigen smaak ontwikkelen. Wanneer je nog niet weet wat je het mooist vindt of welke kunstvorm je het meest aanspreekt, kun je in kunstgalerijen en musea inspiratie opdoen en verschillende en nieuwe soorten kunst ervaren. Wat vind je ervan?

Wanneer je het kopen van kunst als een investering ziet, is het goed om je inzicht te verrijken met de inzichten van anderen, met name van experts. Leer dus van de visie van anderen en van de creatieve processen die in het kunstwerk tot uiting komen. Lokale deskundigen kunnen je meer vertellen over de kunstwerken die je bekijkt.

  1. Kies de juiste lijst

De lijst die je kiest voor het kunstwerk heeft een enorme invloed op de algehele indruk die men van het schilderij krijgt. In sommige gevallen speelt de lijst zelfs een rol in het kunstwerk.

De lijst kan het kunstwerk dus aanvullen en verrijken. Tegelijkertijd kan ook het tegenovergestelde waar zijn. Er zijn echter geen regels over het inlijsten van kunstwerken. Je kunt er dus ook voor kiezen om de lijst te kiezen die past in het interieur van je huis. Zorg er echter voor dat de lijst het kunstwerk beschermd en verzorgd. Het heeft weinig zin om kunst te kopen als investering als het kunstwerk vervolgens tijdens een tentoonstelling of in je woning wordt beschadigd.

  1. Geef het kunstwerk de juiste plek in je huis

De plek waar je het kunstwerk plaatst heeft een belangrijk effect op hoe een persoon het kunstwerk zal ervaren. De juiste positie krijgt voldoende licht en biedt voldoende ruimte om het kunstwerk goed te bewonderen.

Je wilt een kunstwerk namelijk van andere hoeken willen bekijken. Wanneer je het kunstwerk in ander licht en vanuit een ander hoek bekijkt, kan het voelen alsof je het werk voor het eerst ziet. De juiste positie is dus essentieel.

Kunst moet over het algemeen lager worden gehangen dan je denkt. Veel mensen hangen kunstwerken te hoog op, waardoor het een lastige positie krijgt in de ruimte.

Naarmate je verzameling groeit, dien je de kunst bij elkaar te hangen die bij elkaar past. Maak hier goede keuzes in, zodat het geheel juist is en elkaar niet tegenspreekt of met elkaar vloekt.

Het maken van de juiste keuzes is een proces en representeert daarmee je kennis van de kunst, de kunstwerken en de kunstwereld. Overweeg daarom de positionering en maak de juiste keuzes. Je kunt eventueel hulp inroepen van experts.

  1. Koop kunst die in de toekomst zal worden gewaardeerd

Je kunt ook van kunst genieten wanneer dit een investering is. Daar zijn we van overtuigd. Kunst kan zijn waarde investering in kunstwerkenvasthouden, maar kan ook snel in waarde stijgen. Dat is ook de schoonheid van kunst. Andere vormen van winst maken, zoals het investering in aandelen, bieden personen weinig esthetisch genot.

Het investeren in kunst is het investeren in de mooie dingen van het leven. Het vraagt om passie, schoonheid en inzicht. Dit is een fantastische combinatie. Weet jij de kunstenaars van morgen te herkennen?

Vergeet niet dat het belangrijk is dat je de kunst uiteindelijk kunt verkopen en de winst erop kan boeken. Hierbij is het in veel gevallen belangrijk om een verklaring van authenticiteit te hebben. Hier dien je rekening mee te houden wanneer je de kunst aankoopt.

Je kunt kunstwerken in je bezit hebben of krijgen van erkende en gewaardeerde kunstenaars. Deze kunst zal in de toekomst nog bekender worden en in waarde stijgen. Daarom loont het om met deskundige kunstexperts te spreken wanneer je een aankoop denkt te doen. Zij kunnen je meer vertellen over de achtergrond van de kunstenaar, de loopbaan van de kunstenaar en de toekomstverwachtingen van de kunstenaar in kwestie.

Het is echter ook zeer uitdagend om de kunst direct van de kunstenaar te kopen wanneer hij of zij nog niet bekend is, maar wel wordt gewaardeerd in de kunstwereld. Dit zijn de kleine kunstenaars met ontzettend veel talent en potentie, maar die nog duidelijk moeten groeien en zichzelf moeten ontwikkelen. Het kopen van hun kunst geeft hen een zetje in de rug. Bovendien zijn de prijzen van de kunstwerken van deze veelbelovende kunstenaars nog relatief laag. Dit zijn de beste investeringen en de mooiste aankopen.

Wil jij kunst kopen? Bij Wetering Galerie adviseren we je graag over nieuwe kunstwerken en opkomende kunstenaars.wetering galerie investeren in kunst