Waarom zou je street art moeten kopen als investering?

Waarom zou je street art moeten kopen als investering?

februari 10, 2019 Uit Door wetering

Ik ben blij dat er in steeds meer kunstgaleries street art wordt getoond. Dit laat zien dat de kunstgaleries gepassioneerd zijn door street art als een investering, of op z’n minst dat ze interesse hebben in het erkennen van street art als een serieuze kunststroming in de kunstwereld. De wereld van de street art is groeiende. Al enkele decennia krijgt het steeds meer serieuze erkenning. Denk bijvoorbeeld aan de grote naam Banksy. Er liggen spannende tijden te wachten voor street art. Dit wordt steeds meer een opkomende markt in de kunstwereld.

De evolutie van street art

De street art is getransformeerd van schoffies die illegaal vandalisme pleegden door op muren te schilderen, tot kunstenaars die hun werk voor miljoenen verkopen. De reputatie van deze kunstvorm is daarmee ook getransformeerd. De straatkunst is als kunstvorm nog erg jong. De grootsten van vandaag-de-dag zijn 15 tot 20 jaar geleden begonnen. Ze werden toen nog overal weggejaagd. Tegenwoordig worden ze juist overal met open armen ontvangen.

Een grote man in de wereld is Banksy. Hij is het toonbeeld van een straat kunstenaar die momenteel een van de grootste en meest bekende kunstenaars ter wereld is. Kortgeleden was hij weer in het nieuws, toen een kunstwerk van hem werd geveild. Nadat de veilingmeester de hamer sloeg om de koop te verzegelen, versnipperde het schilderij voor de ogen van alle aanschouwers. De beelden gingen heel de wereld over. In de lijst van het kunstwerk was een papierversnipperaar gebouwd en een medewerkers van Banksy had de papierversnipperaar stiekem vanuit de zaal geactiveerd. Het was een statement van Banksy, die nog laat doorschemeren waar deze kunstenaars vandaan komen: van de straat.

Street art op straat

Het werk op straat van de grote kunstenaars hebben een groot effect op de buurt. De woningen waarop de kunst van Banksy bijvoorbeeld is geschilderd, zijn in waarde gestegen. De street art maakt de buurt vooral mooier, leefbaarder en aantrekkelijker.

street art in palermo buenos airesBanksy deed het in Londen. Maar er zijn meer voorbeelden in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan Eindhoven, wat op wereldniveau hoog staat wat betreft graffiti kunst en street art. Maar ook in Buenos Aires heeft street art een opvallend verhaal. Ik neem je mee naar de buurt Palermo in Buenos Aires.

Dit is van oorsprong een arbeidersbuurt. De bewoners waren eigenaar van hun huis. Het waren migranten uit met name Italië, zoals de naam van de buurt doet doorschemeren. De Argentijnen zijn altijd sterk verbonden geweest met de politiek. In Buenos Aires is street art bij voorbaat politiek. Het laat een mening zien of het is een protest.

De street art kunstenaars zijn daadwerkelijk kunstenaars. Het zijn prachtige kunstwerken op muren van woningen. Aan het begin gingen kunstenaars de woningen langs om te vragen of ze hun kunstwerk op de muur mochten plaatsen. Het is een goed alternatief om zelf als woningeigenaar op het schilderwerk en de kosten van verf te besparen. Tegenwoordig worden de kunstenaars betaald voor hun kunst. En de buurt Palermo ziet er prachtig uit door deze kunstwerken. Het is als een openluchtmuseum.

Veel street artists hebben zich doorontwikkeld. Sommigen zijn nog actief op straat, anderen hebben de overstap gemaakt en maken kunstwerken die niet op muren zijn geplaatst. Zoals bijvoorbeeld Banksy, die tegenwoordig mateloos populair is en wiens kunstwerken voor miljoenen verkopen.

Kunst van de straat op het doek overbrengen

De straatkunstbeweging komt voort uit graffiti op gebouwen, bruggen en muren in de openbare ruimte. Het begoninvestering in straatkunst artiest bij zogenaamde taggers, personen die hun tag verspreiden door de stad. De tag is hun naam, hun alias. De taggers ontwikkelde zich tot creatieve kunstenaars. Toch is hun onderliggende kracht gebleven: ze willen een boodschap overbrengen met hun kunst.

De muren, gebouwen en bruggen kun je niet als kunstwerk verkopen en meenemen. De street artists zijn daarom overgestapt en maken ook kunst die kan worden verkocht in kunstgalerijen en winkels. Dit heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke markt in de kunstwereld.

Maar deze artiesten doen iets anders dan hetgeen wat ze op straat deden. Ze hebben vaak hun drang bewaard om een politieke boodschap over te brengen, maar verkopen een andere soort kunst. Kunstwerken, beeldhouwkunst, enzovoort.

Straatartiesten laten zien dat ze ontzettend fantasierijk, creatief, vindingrijk en innovatief zijn. Daarmee onderscheid deze kunststroming zich met elke andere kunstvorm. Het is dus geen verrassing dat veel kunstenaars in de street art zich razendsnel ontwikkelen en zichzelf opnieuw uitvinden.

Hoe kun je street art kopen met de potentie om in waarde te stijgen?

Banksy is bij veel personen de eerste naam die opkomt wanneer we het hebben over street art, maar ook wanneer we het hebben over een straatkunstenaar die een goede investering is. Het is namelijk een gevestigde naam en we weten allemaal dat zijn de waarde van zijn werk dit weerspiegeld. Stel je eens voor dat je een werk in het bezit hebt wat je in de beginjaren van Banksy had gekocht? Dan was je nu miljonair.

Veel artiesten die zijn begonnen in street art, zijn nu kunstenaars die hun werk voor hoge prijzen verkopen. Bijvoorbeeld Jean-Michael Basquiat en Keith Haring, die hun kunst nu voor miljoenen euro’s verkopen.

Maar de wereld van de street art is voortdurend in beweging. Er zijn tal van opkomende kunstenaars in de street art die ongelooflijk veel talent hebben. Zij zouden weleens de volgende Banksy of Keith Haring kunnen worden. De trick is dus om deze kunst op het juiste moment van de juiste (opkomende, getalenteerde) kunstenaar te kopen. Kunstverzamelaars profiteren van de stijgende waarde en de vraag naar kunst van bepaalde kunstenaars.

Street art kopen als investering

Street art is wat dat betreft een investering geworden om de eenvoudige reden dat kunstliefhebbers enorm veel geld over hebben voor kunst van opkomende en populaire artiesten. Maar ook om een kenmerk van de kunstwereld van street art: de getalenteerde kunstenaars komen snel op. De waarde van hun werk stijgt dus ontzettend snel. En daarom is het een slimme investering. Maar dan moet je het wel op het juiste moment kopen.

Als je bijvoorbeeld 10 jaar geleden een kunstwerken voor €150 euro hebt gekocht van de juiste getalenteerde kunstenaar met veel potentie, zou je die momenteel voor €300.000 of €400.000 kunnen verkopen. Dat zijn ongelooflijke prijzen met enorme rendementen. En in de tussenliggende tien jaar had je kunnen genieten van het prachtige kunstwerk, want laten we eerlijk zijn: het zijn unieke en prachtige werken.

Maar dan moet je niet naar de galerieën gaan, maar juist op straat gaan zoeken en je tussen de opkomende kunstenaars begeven. Je moet deze kunst direct van de kunstenaar kopen, want de kleine, talentvolle kunstenaars hebben nog geen agent. Het is een avontuur, maar een prachtig avontuur.